Životopis

Ljubivoje Ršumović

Ljubivoje Ršumović rođen je u selu Ljubišu, na planini Zlatiboru, 3. jula 1939. godine u porodici Milese i Mihaila Ršumovića. Školovao se u Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu, gde je diplomirao 1965. godine na Filološkom fakultetu. Oženjen je, ima trojicu sinova i troje unučadi.

Počeo je pisati rano, još kao osnovac, u Ljubišu. Prve pesme je objavio kao gimnazijalac, 1957. godine, najpre u Užičkim "Vestima", a zatim u "Književnim novinama". Danas je jedan od najvećih pesnika za decu na srpskom jeziku. Po snazi, lepoti izraza i tragu u srpskoj kulturi dostigao je veličine Zmaja, Branka Ćopića i Duška Radovića.

Ršumović je radio u Radio Beogradu, u redakciji programa za decu. Sarađivao je u emisijama "Utorak veče - ma šta mi reče", "Subotom u dva", "Veseli utorak". Tu je otkrio i pedagoški pristup koji i danas primenjuje: "Što pre dete smatraš čovekom - pre će čovek i postati!" 1968. prelazi u Televiziju i radi poznate serije: "Dvogled", "Hiljadu zašto" i "Hajde da rastemo". Napisao je, vodio i režirao preko šest stotina televizijskih emisija, i jednu od naših najvećih serija za decu: "Fazoni i Fore".

Među brojnim Ršumovićevim knjigama (ima ih preko 80), najpoznatija dela su mu zbirke pesama: „Ma šta mi reče“, „Još nam samo ale fale“, „Domovina se brani lepotom“. Dobitnik je svih najvećih književnih nagrada i priznanja, među kojima su: „Neven“, „Mlado pokolenje“, „Nagrada Zmajevih dečijih igara“, „Brankova nagrada“, „Zlatni ključić“.

Od 1986. do 2002. bio je direktor Pozorišta Boško Buha. Jedan je od osnivača i prvi predsednik Odbora za zaštitu prava deteta Srbije, pri organizaciji Prijatelji dece Srbije.

Živi i radi na Slobodnoj teritoriji, nedaleko od Beograda.

Zanimljivosti o Ršumu

Ršum je majstor karate sporta.