Životopis

Miroslav Bata Petrović

Miroslav Bata Petrović (1949), diplomirao je istoriju umetnosti na beogradskom Filozofskom fakultetu. Bavi se filmom od 1967. godine, najpre amaterski, a od osamdesetih i profesionalno. Autor je oko 100 kratkometražnih filmova, najrazličitijih dužina i žanrova; zatim, jednog dugometražnog dokumentarno-igrano-eksperimentalnog filma (“Čudesan san Dzige Vertova” – I nagrada na festivalu u Salernu, Italija, 1990) i pet dugometražnih video-filmova (“Noćne more Sergeja Mihailoviča Ejzenštajna” - eksperimentalni; “Snovi i maštanja Alekandra Petroviča Dovženka” - eksperimentalni; “Nedorečene poruke Andreja Arsenjeviča Tarkovskog” – eksperimentalni, “Amerikanac” - igrani i “Postupi po savesti” – dokumentarni; nova verzija „Postupili smo po savesti“). Takođe, autor je srednjemetražnih dokumentarnih filmova: “Nekoliko dana sa Stefanom” (s paralelnim tv serijalom od deset epizoda o našem istaknutom violinisti Stefanu Milenkoviću) i “Pozorište bistrih potoka” o piscu i multimedijalnom umetniku Božidaru Mandiću. Na beogradskom TV Kanalu kulture realizovao je nekoliko desetina emisija o filmu. Autor je niza realizovanih i nerealizovanih filmskih scenarija. Svoje filmove snima po sopstvenim scenarijima. Takođe, uspešno se bavi i snimateljskim radom, na svojim i tuđim filmovima.

U mladosti se bavio amaterskim i alternativnim filmom. U toj oblasti, jedan je od tridesetak nosilaca najvišeg zvanja – "Majstor amaterskog filma Jugoslavije", kao i niza međunarodnih priznanja, od kojih su najvrednije “Bronzana” (u Zagrebu, 1985), “Srebrna” (u Talinu, 1986) i “Zlatna” (u Gracu, 1987) medalja UNICA-e (svetske organizacije amaterskog filma). Član je “Udruženja filmskih umetnika Srbije”; stalni je član Saveta “Arhiva alternativnog filma” Doma kulture Studentski grad, Novi Beograd; član je redakcije filmskog časopisa “Filmograf”(od 1976. do 1991) i “Novi Filmograf” (od 2006).

Paralelno sa pisanjem scenarija bavi se i pisanjem drugih žanrova. Eseje o filmu objavljivao je u časopisima SINEAST, FILMOGRAF, YU FILM DANAS, FILAŽ i drugim periodičnim ili jednokratnim publikacijama. Objavio romane "Doba mandarina", "Doba meda..." i "Pismo Henku"; knjigu kratkih priča "Obećana zemlja"; dokumentarnu knjigu o postojanju i rada preduzeća Fiks Fokus – "Tvrdoglavost, pa šta?"; zbornik eseja i intervijua “Alternativni film u Beogradu od 1950. do 1990”; “Radoslav Vladić – poetika malih stvari”, dokumentarni portret. U rukopisu čekaju izdavanje zbirka kratkih priča “Istinite priče, kao iz ‘Zone sumraka”, knjiga eseističkih eseja o filmu „Čist film – umetnost ili utopia“ i knjiga „Igra kao način života“ – monografija o stvaralaštvu multimedijalnog umetnika Dragiše Krstića.

Živi u Beogradu sa suprugom i sinom.