0:00 / 0:00
Radio Komarac
Pesme o dedi: Priče i pesme pred spavanje
Posveta Milovanu Danojliću iz Male biblioteke
Mala biblioteka pred spavanje
Za vile i čarobnjake
365 priča iz Biblije: Priča o postanju
365 priča iz Biblije: Izgubljeni raj
Radio Komarac
365 priča iz Biblije: Vavilonska kula
365 priča iz Biblije: Priča o Mojsiju
Radio Komarac
365 priča iz Biblije: David ubija Golijata
365 priča iz Biblije: Silni Samson
Radio Komarac
Pesme Male biblioteke: Kako mama kuva (Goran Novakov)
Pesme Male biblioteke: Puž (Milovan Danojlić)
0:00 / 0:00
Radio Komarac
Pesme o dedi: Priče i pesme pred spavanje
Posveta Milovanu Danojliću iz Male biblioteke
Mala biblioteka pred spavanje
Za vile i čarobnjake
365 priča iz Biblije: Priča o postanju
365 priča iz Biblije: Izgubljeni raj
Radio Komarac
365 priča iz Biblije: Vavilonska kula
365 priča iz Biblije: Priča o Mojsiju
Radio Komarac
365 priča iz Biblije: David ubija Golijata
365 priča iz Biblije: Silni Samson
Radio Komarac
Pesme Male biblioteke: Kako mama kuva (Goran Novakov)
Pesme Male biblioteke: Puž (Milovan Danojlić)
0:00 / 0:00
Išli smo u Afriku

Šta vas očekuje u Maloj biblioteci? Ljubav za jezik i zabavaaa!

Pesme i igre

Zapevaj, zaigraj ili se nasmej lepom crtaću sa svojim detetom

Pesme Male biblioteke su pažljivo odabrane, posebno pripremljene i isto tako otpevane. Trudimo se da se bavimo lepim sadržajima koji će opčiniti decu lepotom. Poštujemo pamet i um svakog deteta – želimo dadeca članovi Male biblioteke upoznaju i uživaju u lepom jeziku i da zapevaju i srcem i umom sa divnim horom Male biblioteke. 

Sports lessons

Pronađi skriveno znanje, lepe reči i priče pred spavanje za svoje dete

U Maloj biblioteci je i pročitana priča zapravo Knjiga. Umesto da umorni tata ili umorna mama čitaju pred spavanje, priču može pročitati i Mala biblioteka. I od svake priče će dete nešto naučiti, i o životu i o jeziku i zaspaće srećno i zadovoljno. Neke od knjiga Male biblioteke su pročitali naši najveći pisci za decu. U njima je puno lepote i mudrosti. Pronađite ih i potom čuvajte ceo život.

Igrice i zvučne priče

Igraj se ili slušaj! Čak i ako još uvek ne čitaš, uživaćeš i puno naučiti

Igra je najlepše stanje deteta. Nama se čini da su i igrice divan sadržaj za decu. Naravno, igrice su lepe i korisne tada kada sadrže lepe reči, dosetke, šale i pružaju deci mogućnost da iz njih nešto nauče. U Maloj biblioteci ćete pronaći samo takve igrice. Želimo da se deca igraju i tokom igre da nauče jednu ili dve reči, možda da nauče poneki padež, ili da nauče imena slavnih junaka.

Ko smo mi?

Otvoreni poduhvat

Mala biblioteka je otvoren poduhvat. Sarađujemo sa piscima, programerima, crtačima, pozorištima, izdavačima, muzičarima, društvima, školama i vrtićima. Objavljujemo elektronske knjige, igrane knjige, igrice, pesme i uopšte sve elektronske nosače jezika. Zanima nas srpski jezik u svim oblicima koje vole deca širom sveta! Naši radovi su namenjeni i deci koja tek počinju da govore, ili tek uče da čitaju, ili već lepo govore i razumeju srpski jezik.

Razlog postojanja

Mala biblioteka je posvećena razmeni i učenju jezika. Za nas je svaka lepa reč umetničko delo. Uživamo u lepotama srpskog jezika prikazanog u mnogim lepim sadržajima. Nismo probirljivi: knjige, zvučne priče, pesme, igrice su za nas ”nosači” jezika, koji deci prenose i sadržaj i jezik i reč kao pojedinačno umetničko delo. Smatramo da igra u jeziku stvara i ljubav ka jeziku. Ljubav ka jeziku vodi ka učenju a znanje jezika vodi sporazumevanju.

Tok razvoja…

Sada već davne 2000. godine, u kripti crkve Sveti Sava u Londonu, počeli smo razvoj prave dečje biblioteke. Dve godine smo sakupljali novac od dobrih sugrađana, od crkve i drugih dobrotvornih izvora, i tako podigli stojeću biblioteku sa oko dve hiljada knjiga, filmskih i muzičkih nosača. Usput smo, sa nekolicinom prijatelja, napravili i mali dečji bioskop i 2002. godine organizovali prvu (do sada jedinu) Smotru kratkometražnog i dokumentarnog filma na srpskom jeziku u Londonu.

Primetili smo brzo da je sugrađanima u Londonu ipak teško da dođu do biblioteke. Sa skoro 10 miliona stanovnika, London je veoma veliki grad. Roditelji sa decom su zauzeti, žive daleko i prevoz je skup. Takođe, biblioteka nije mogla da pomogne onima koji žive van Londona, širom zemlje: u Birmingemu, Oksfordu ili Glazgovu. Shvatili smo da je neophodno razmišljati o pokretnoj-elektronskoj biblioteci. Tehnologija je polako nastupala, ali i dalje bila u ranoj, promenjivoj fazi. Recimo, prvi aj-fon se pojavio tek 2007-me, a prva Mala biblioteka i prvi aj-pad 2010-te godine. 

2007-2009. Ulaganje i razvoj. Osnivači Mala biblioteke su sami obezbedili novac i sva druga sredstva za ulaganje (računari, prostor, oprema za snimanje, itd.). Okupili smo nekoliko vrednih saradnika i programera, koji su nam pomogli u osmišljavanju veb stranice, tehnologije i sadržaja, kao i manji tim u Beogradu koji se bavimo pripremom i razvojem sadržaja, snimanjem zvuka, kao i pravnom saradnjom sa piscima. Bavili smo se pripremom knjiga, igrica, pesmama i samom korisničkom tehnologijom i pristupom. 

2010. Mala biblioteka, V01. Mala biblioteka je pri otvaranju objavili oko četiri stotine elektronskih dela. Postignuti su mnogi prvenci na srpskom jeziku, recimo prve interaktivne knjige za decu i odrasle. Sadržaji su uključivali igrice, pesme, interaktivne priče, zvučne priče, filmove i pozorišne predstave. 

2011. Mala biblioteka dobija Zmajevu nagradu za poseban doprinos širenju srpskog jezika i književnosti.

2012. Postignuto članstvo u preko 100 zemalja. Mala biblioteka se ubrzo suočila sa određenim ograničenjima. Tehnologija koju smo odabrali, Fleš, nije bila odgovarajuća za ubrzani razvoj HTML5 formata. Istovremeno smo otkrili posebna pravila našeg malog tržišta. Piratski sadržaji i anglo veb strane poput Ti-crevo preovlađuju, te je tržište dodatno opterećeno tzv. nelojalnim takmičarima. Mala biblioteka je ostvarila lep uspeh ali ne i dovoljan da omogući ubrzan razvoj. Kao posledica morali smo da usporimo ili zaustavimo ulaganje u veb stranicu, koju smo kasnije otvorili kao besplatni sajt (V02).

2013.-2016. Naknadno objavljeno oko 100 interaktivnih izdanja za iPad (Epl buks).

2022. Nova verzija sajta Male biblioteke V03 (treća sreća). Pripremili smo se za dugoročnu borbu i sada se posvetili manjim zanimljivim poduhvatima kao što su recimo prepevi epskih pesama, drevni spevovi Ilijada i Odiseja i igre za učenje padeža….

Nagrada Zmajevih dečjih igara
Maloj biblioteci!

Mala biblioteka je dobila Nagradu „Zmajevih dečjih igara“ za 2011. godinu za izuzetan doprinos širenju književnosti za decu. Ponosni smo na ovo veliko priznanje koje nam je dodelila najveća smotra dečje reči na našem jeziku!

Ovo priznanje pripada svim piscima, stvaraocima, saradnicima, osnivačima i prijateljima koji su sa nama  gradili Malu biblioteku i vama, dragi mali i veliki članovi Male biblioteke, koji svakodnevno dajete smisao i činite zajednički poduhvat uspešnim!

Započni svoju pustolovinu u Maloj biblioteci: Učlani se!

5 2 гласови
Оцени