0:00 / 0:00
Radio Komarac
Pesme o dedi: Priče i pesme pred spavanje
Posveta Milovanu Danojliću iz Male biblioteke
Mala biblioteka pred spavanje
Za vile i čarobnjake
365 priča iz Biblije: Priča o postanju
365 priča iz Biblije: Izgubljeni raj
Radio Komarac
365 priča iz Biblije: Vavilonska kula
365 priča iz Biblije: Priča o Mojsiju
Radio Komarac
365 priča iz Biblije: David ubija Golijata
365 priča iz Biblije: Silni Samson
Radio Komarac
Pesme Male biblioteke: Kako mama kuva (Goran Novakov)
Pesme Male biblioteke: Puž (Milovan Danojlić)
0:00 / 0:00
Radio Komarac
Pesme o dedi: Priče i pesme pred spavanje
Posveta Milovanu Danojliću iz Male biblioteke
Mala biblioteka pred spavanje
Za vile i čarobnjake
365 priča iz Biblije: Priča o postanju
365 priča iz Biblije: Izgubljeni raj
Radio Komarac
365 priča iz Biblije: Vavilonska kula
365 priča iz Biblije: Priča o Mojsiju
Radio Komarac
365 priča iz Biblije: David ubija Golijata
365 priča iz Biblije: Silni Samson
Radio Komarac
Pesme Male biblioteke: Kako mama kuva (Goran Novakov)
Pesme Male biblioteke: Puž (Milovan Danojlić)

Шта вас очекује у Малој библиотеци? Љубав за језик и забавааа!

Песме и игре

Запевај, заиграј или се насмеј лепом цртаћу са својим дететом.

Песме Мале библиотеке су пажљиво одабране, посебно припремљене и исто тако отпеване. Трудимо се да се бавимо лепим садржајима који ће опчинити децу лепотом. Поштујемо памет и ум сваког детета – желимо дадеца чланови Мале библиотеке упознају и уживају у лепом језику и да запевају и срцем и умом са дивним хором Мале библиотеке. 

Књиге и прочитане приче

Пронађи скривено знање, лепе речи и приче пред спавање за своје дете

У Малој библиотеци је и прочитана прича заправо Књига. Уместо да уморни тата или уморна мама читају пред спавање, причу може прочитати и Мала библиотека. И од сваке приче ће дете нешто научити, и о животу и о језику и заспаће срећно и задовољно. Неке од књига Мале библиотеке су прочитали наши највећи писци за децу. У њима је пуно лепоте и мудрости. Пронађите их и потом чувајте цео живот.

Игре и игице 

Играј се или слушај, и ако не познајеш ћирилицу уживаћеш и пуно научити

Игра је најлепше стање детета. Нама се чини да су и игрице диван садржај за децу. Наравно, игрице су лепе и корисне тада када садрже лепе речи, досетке, шале и пружају деци могућност да из њих нешто науче. У Малој библиотеци ћете пронаћи само такве игрице. Желимо да се деца играју и током игре да науче једну или две речи, можда да науче понеки падеж, или да науче имена славних јунака.

Ко смо ми?

Отворени подухват

Мала библиотека је отворен подухват. Сарађујемо са писцима, програмерима, цртачима, позориштима, издавачима, музичарима, друштвима, школама и вртићима. Објављујемо електронске књиге, игране књиге, игрице, песме и уопште све електронске носаче језика. Занима нас српски језик у свим облицима које воле деца широм света! Наши радови су намењени и деци која тек почињу да говоре, или тек уче да читају, или већ лепо говоре и разумеју српски језик.

Разлог постојања

Мала библиотека је посвећена размени и учењу језика. За нас је свака лепа реч уметничко дело. Уживамо у лепотама српског језика приказаног у многим лепим садржајима. Нисмо пробирљиви: књиге, звучне приче, песме, игрице су за нас ”носачи” језика, који деци преносе и садржај и језик и реч као појединачно уметничко дело. Сматрамо да игра у језику ствара и љубав ка језику. Љубав ка језику води ка учењу а знање језика води споразумевању.

Ток развоја …

Сада већ давне 2000. године, у крипти цркве Свети Сава у Лондону, почели смо развој праве дечје библиотеке. Две године смо сакупљали новац од добрих суграђана, од цркве и других добротворних извора, и тако подигли стојећу библиотеку са око две хиљада књига, филмских и музичких носача. Успут смо, са неколицином пријатеља, направили и мали дечји биоскоп и 2002. године организовали прву (до сада једину) Смотру краткометражног и документарног филма на српском језику у Лондону.

Приметили смо брзо да је суграђанима у Лондону ипак тешко да дођу до библиотеке. Са скоро 10 милиона становника, Лондон је веома велики град. Родитељи са децом су заузети, живе далеко и превоз је скуп. Такође, библиотека није могла да помогне онима који живе ван Лондона, широм земље: у Бирмингему, Оксфорду или Глазгову. Схватили смо да је неопходно размишљати о покретној-електронској библиотеци. Технологија је полако наступала, али и даље била у раној, промењивој фази. Рецимо, први ај-фон се појавио тек 2007-ме, а прва Мала библиотека и први ај-пад 2010-те године.

2007-2009. Улагање и развој. Оснивачи Мала библиотеке су сами обезбедили новац и сва друга средства за улагање (рачунари, простор, опрема за снимање, итд.). Окупили смо неколико вредних сарадника, програмера, који су нам помогли у осмишљавању веб странице, технологије и садржаја, као и тим у Београду који се бавимо припремом и развојем садржаја, снимањем звука, као и правном сарадњом са писцима. Бавили смо се припремом књига, игрица, песмама и самом корисничком технологијом и приступом. 

2010. Мала библиотека, В01. Мала библиотека је при отварању објавили око четири стотине електронских дела. Постигнути су многи првенци на српском језику, рецимо прве интерактивне књиге за децу и одрасле. Садржаји су укључивали игрице, песме, интерактивне приче, звучне приче, филмове и позоришне представе.

2011. Мала библиотека добија Змајеву награду за посебан допринос ширењу српског језика и књижевности.

2012. Постигнуто чланство у преко 100 земаља. Мала библиотека се убрзо суочила са одређеним ограничењима. Технологија коју смо одабрали, Флеш, није била одговарајућа за убрзани развој ХТМЛ5 формата. Истовремено смо открили посебна правила нашег малог тржишта. Пиратски садржаји и англо веб стране попут Ти-црево преовлађују, те је тржиште додатно оптерећено тзв. нелојалним такмичарима. Мала библиотека је остварила леп успех али не и довољан да омогући убрзан развој. Као последица морали смо да успоримо или зауставимо улагање у веб страницу, коју смо касније отворили као бесплатни сајт.

2013.-2016. Накнадно објављено око 100 интерактивних издања за иПад (Епл букс).

2022. Нова верзија сајта Мале библиотеке Б03 (трећа срећа). Припремили смо се за дугорочну борбу и сада се посветили мањим занимљивим подухватима као што су рецимо препеви епских песама, древни спевови Илијада и Одисеја и игре за учење падежа….

Награда Змајевих дечјих игара
Малој библиотеци!

Мала библиотека је добила Награду „Змајевих дечјих игара“ за 2011. годину за изузетан допринос ширењу књижевности за децу. Поносни смо на ово велико признање које нам је доделила највећа смотра дечје речи на нашем језику! 

Ово признање припада свим писцима, ствараоцима, сарадницима, оснивачима и пријатељима који су са нама  градили Малу библиотеку и вама, драги мали и велики чланови Мале библиотеке, који свакодневно дајете смисао и чините заједнички подухват успешним!

Започни своју пустоловину у Малој библиотеци: Учлани се!