0:00 / 0:00
Radio Komarac
Pesme o dedi: Priče i pesme pred spavanje
Posveta Milovanu Danojliću iz Male biblioteke
Mala biblioteka pred spavanje
Za vile i čarobnjake
365 priča iz Biblije: Priča o postanju
365 priča iz Biblije: Izgubljeni raj
Radio Komarac
365 priča iz Biblije: Vavilonska kula
365 priča iz Biblije: Priča o Mojsiju
Radio Komarac
365 priča iz Biblije: David ubija Golijata
365 priča iz Biblije: Silni Samson
Radio Komarac
Pesme Male biblioteke: Kako mama kuva (Goran Novakov)
Pesme Male biblioteke: Puž (Milovan Danojlić)
0:00 / 0:00
Radio Komarac
Pesme o dedi: Priče i pesme pred spavanje
Posveta Milovanu Danojliću iz Male biblioteke
Mala biblioteka pred spavanje
Za vile i čarobnjake
365 priča iz Biblije: Priča o postanju
365 priča iz Biblije: Izgubljeni raj
Radio Komarac
365 priča iz Biblije: Vavilonska kula
365 priča iz Biblije: Priča o Mojsiju
Radio Komarac
365 priča iz Biblije: David ubija Golijata
365 priča iz Biblije: Silni Samson
Radio Komarac
Pesme Male biblioteke: Kako mama kuva (Goran Novakov)
Pesme Male biblioteke: Puž (Milovan Danojlić)

Књиге за малу и велику децу (Apple books)

Вести из несвести – Љубивоје Ршумовић (звучно и писано издање)

Apple store: Књига (ћирилица)
Apple store: Књига (латиница)

Звучно и писано издање за Епл Букс, 116 страна са 95 звучних записа. Посебно за ово издање све песме говори сам Љубивоје Ршумовић. Песме можете да читате и слушате! 

Шта тражиш у васиони – Мошо Одаловић (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Збирка песама Moша Oдалoвића. У Мошовим песмама се нађу звезда будалица, медени Jупитер, прoлепшавалица, скoчипесма, грoмoви на прoдају, и пријатељи и рођаци са кoјима се треба упoзнати. Све песме говори Мошо Одаловић. 78 страна са 49 звучних записа.

Доситејеве басне (звучно и писано издање)

Погледај књигу
Дoситејеве басне су збoрник прича o живoтињама кoји је приредиo први српски прoсветитељ. У њему има Eзoпoвих, српских нарoдних, али и басни самoг Дoситеја. Ћирилица, 120 страна, са 50 звучних записа.

Још нам само але фале – Љубивоје Ршумовић (звучно и писано издање)

Погледај књигу (ћирилица)
Погледај књигу (латиница)

Још нам само але фале је прелепа збирка песама Љубомира Ршумовића, које је сам писац и прочитао баш за наше издање. Дете, Деца су украс света и Браћу не доносе роде су само неке од песама које сви знамо, а налазе се у овој збирци. Књигу можете и читати и слушати. Ћирилица или латиница, 121 страна, са 99 звучних записа.

Јеврејске бајке (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Јеврејске бајке садрже тридесет и четири јеврејске народне приче и исто толико звучних записа који су припремљени посебно за ово издање. Зато је књигу могуће читати или слушати. Веома леп превод и одличан језик. Приче је одабрао и на српски превео Еуген Вербер. Ћирилица, 115 страна, са 34 звучна записа.

Ма шта ми рече – Љубивоје Ршумовић (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Љубивоје Ршумовић је посебна појава. Ршумовић је искрен, леп и надасве надахнут ум који је процветао у разговору са децом и за децу. Циљ наше прве писане и звучне збирке је да помогне младом читаоцу да још боље разуме речи, ужива у њима, те да се осети ближи и писцу и језику! Ћирилично писмо, 120 страна, 84 звучна записа. Песме говорио Љубивоје Ршумовић.

Мазл и Шлимазл – Исак Башевис Сингер (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Прича о Мазлу и Шлимазлу (духови добре и зле среће) је узбудљива и поучна прича која говори о сталној борби добра и зла, промењивој људској судбини и тајним силама. Деца ће у овој причи уживати и дуго је памтити. Латиница, 20 страна са 5 звучних записа укупног трајања 38 минута.

Коњ аплаудира – Ален Боске (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Збирка посвећена дечаку који је писац могао бити да је остао у родној земљи, коју је као беба напустио. Песме носе приче, игре и поруке одраслог човека детету које тек одраста. Носе поруке пажње, љубави и бескрајног стрпљења. Дубокој лепоти ових песама допринела је својим изузетним читањем, високо цењени преводилац Мирјана Вукмировић. Латиница, 40 страна са 22 звучна записа.

Марко Краљевић – Епске песме (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Одабране епске песме о Марку Краљевићу, највећем српском јунаку. Свака од десет песма је и прочитана те је можете и читати и слушати. Збирка садржи познате песме, попут Орање Краљевића Марка, Марко Краљевић и Муса Кесеџија, и Смрт Марка Краљевића. Прочитао Павле Јеринић. Ћирилица, 87 страна,10 звучних записа.

Плави чуперак – Мирослав Антић (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Не зна се са сигурношћу да ли песме и речи ових песама намењене само деци, или су намењене свима нама, да нас све заједно подсећају на осећања која имамо и која нас стварају и носе кроз живот. Зна се да су ове песме вољене од старих и од младих. Наш Плави чуперак у себи садржи и двадесет звучних записа како сам Мика Антић чита своје песме и посвету читаоцима. Латиница, 90 страна.

Вини звани Пу

Вини Пу – А.А. Милн (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Вини Пу је једна од најпознатијих и највољенијих дечјих књига написана је 1926. године. То је прва од две Милнове књиге о меди и дечаку Кростоферу Робину. Овом књигом започела је светска слава умиљатог, блескастог меде. Књигу је превео на изузетно леп, духовит и домишљат језик наш велики преводилац Лука Семеновић. Прочитао Раде Ћосић. Ћирилица, 94 стране, 12 звучних записа, 3 сата и 30 минута.

Кућа на Пуовом углу – А.А. Милн

Погледај књигу

Кућа на Пуовом углу друга је од две књиге прича о меди Пу-у и дечаку Кростоферу Робину. Вини Пу заједно са новим другом који се зове Тигр и својим старим пријатељима Иаром, Кенгуом, Праслином креће у пустоловине, од жвира, до меда, чкаља и сирупа, у потрази за играма, или кућама за сову! Књигу је веома лепо превео на духовит и домишљат језик наш сјајни преводилац Лука Семеновић. Ћирилица, 108 страна.

Магареће године – Бранко Ћопић

Погледај књигу

Магареће године су узбудљиво, смешно па и озбиљно дело раних дечачких дана. По сопственим школским сећањима Ћопић описује догодовштине скупине дечака школараца који живе у бихаћком дому. Ови промућурни и спретни дечаци, укључујући једног малог песника – Бранка, одрастају и живе заједно. Као сложна дружина предузимају јуначки озбиљне кораке на свој, хајдучки начин. Истовремено они улазе у магареће године. Слике и мајсторски сковане речи, реченице и стихови Бранка Ћопића остају доживотан речник и благо младог читаоца. Ћирилица, 148 страна.

Јежева кућица – Бранко Ћопић (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Јежева кућица је једна од највољенијих дечјих песама нашег језика. Бранко Ћопић се мајсторски, како је само он умео, играо језиком и музиком, осећањима и особинама, и изградио узбудљиву и поучну причу уз коју су одрасли многи нараштаји. Латиница, 22 стране, звучно и писано издање (укључени звучни записи).

Ženidba Dušanova

Женидба Душанова – (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Епска песма, Женидба Душанова говори о венчању цара Душана, и о младом неустрашивом јунаку Милошу Војиновићу, који сопственом јединственом храброшћу спашава цара и сватове. Песму је певао народни певач Тешан Подруговић, од кога ју је забележио Вук Стефановић Караџић. Ћирилица, 32 стране, укључен звучни запис.

Како спавају трамваји – Милован Данојлић (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Збирка „Како спавају трамваји“, говори о згодама и незгодама Пепе Крсте, али и о трамвајима, возовима, родбини, промаји, алевој паприци, историји, гибаници, књигама и метлама и свим великим и малим стварима које прате одрастање и упознавање са светом на селу и у граду. Милован Данојлић је прочитао све песме, чинећи ову збирку заиста посебном. Ћирилица, 170 страна са 86 звучних записа.

Родна година – Милован Данојлић (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Родна година је збирка песама о сликама родне груде. Милован Данојлић нам говори о осећајима, мирисима, бојама и укусима који трају у сећању и мислима, а који су посебни за наш народ и пределе. Његове песме су поучне, мудре али и духовите и видовите. Песме говори сам Милован Данојлић! Ћирилица, 200 страна, 124 звучна записа.

Хајдуци – Бранислав Нушић

Погледај књигу

Ова радосна и смешна књига говори о посебним хајдуцима, дечацима који су одлучили да се одметну од – школе! Урнебесно смешна творевина, ова прича је и забавна и поучна, али пре свега лепо, врцаво и оштроумно испричана, како је Нушић дивно умео. Хајдуци су свакако једна од најлепших дечјих књига на српском језику. Ћирилица, 175 страна.

Дон Кихот – Сервантес (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Дон Кихот је је објављен први пут 1605. и говори о доживљајима измишљеног јунака Дон Кихота од Манче. Дон Кихот је сасвим обична особа, која једнога дана, под утицајем витешких прича одлучи да и сам постане јунак и витез. Ово је приређени облик, намењен деци и младима. Књига садржи 8 звучних записа подељених по поглављима, укупног трајања 160 минута. 76 страна, ћирилица.

Алиса у земљи чуда – Луис Керол (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Алиса у земљи чуда је свакоме добро знано дело. Уживаћете у свакој лепо преведеној и осмишљеној реченици и стиху изузетног преводиоца Луке Семеновића. Књига садржи и прелеп звучни запис прочитане књиге. Ћирилица, 100 страна, 15 звучних записа (3ч).

Магбет – Вилијем Шекспир (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Ово је приређено и скраћено издање Магбета, намењено младим читоацима и слушаоцима, направљено по угледу на многобројна слична издања – попут приказа Мери и Чарлса Лам. У Магбету, Шекспир се бави борбом за власт и неумереним властољубљем. На почетку сваког чина можете одабрати да ли ћете књигу слушати или читати. Латиница, 26 страна са 7 звучних записа, 32мин.

Легенде о краљу Артуру и британским јунацима (звучно изд.)

Погледај књигу

Легенде о витезовима из времена када су постојали краљ Артур и чаробњак Мерлин, храбри витезови округлог стола, Ланселот, Овеном и Гавин, виле, и Артуров верни мач Екскалибур. Латиница, 140 страна уз звучне снимке укупног трајања 5ч 40 мин.

Дружина црна зграда – Војислав Станојчић

Погледај књигу

Дружина црна зграда је узбудљива збирка прича о дечаку Бори, његовој дружини и другарима из зграде. Јунаци ових прича, заједно са Бором, одрастају заједно кроз игру, тражећи и измишљајући криве дрине и пустоловине попут Тома Сојера, само у Београду и много касније. Ћирилица, 110 страна.

О давном Београду

О давном Београду – Дејан Медаковић (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Београд има изузетно богату и бурну историју. Насељу које је у праисторији настало на гребену Калемегдана изнад две реке судбина била да постане важно утврђење, поприште великих битака, и сведок померања граница, држава и империја. Ова кратка историја Београда је намењена деци школског узраста, али је сасвим згодна за подсећање и одраслима. Ћирилица, 34 стране, 12 звучних записа, трајања 55 минута.

Приче о светом Сави – Народне приче (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Четрдесет и једна одабрана прича о светом Сави, у звучном и писаном облику. Књига садржи одабране најлепше приче о светом Сави, које нам говоре о веровањима, сећањима и осећањима српског народа везано за свог првог патријарха и просветитеља. Ћирилица, 60 страна, 41 звучни запис

Бановић Страхиња – Епска песма (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Епска песма о Бановић Страхињи. Песму је за нас прочитао глумац Павле Јеринић, те књигу можете читати или слушати. Ћирилица, 32 стране, звучни запис.

Петар Пан – Џ.М.Бери, превод Станислав Винавер

Погледај књигу

Сигурно знате о Петру Пану? Да ли сте знали да га понекада зову Пера? Познајете ли Драговиће, Јоцу, Анђу и Мишу? Наш опасни харамбаша гусар се зове Лука Кука. Ово је посебан Петар Пан. Ови дечаци и девојчице у Земљи Недођији певају о светитељу Сави, за јуначко се питају здравље попут Марка Краљевића, зову се и презивају као и ми. Изузетан превод припада писцу и преводиоцу Станиславу Винаверу. Латиница, 40 страна.

Српске народне приче и загонетке – Вук Караџић

Погледај књигу

Збирка одабраних народних прича и загонетака које је прикупио Вук Стефановић Караџић. Ове приче су занимљиве, поучне, смешне и образовне. Језик прича је народни, садржи бројне изразе и облике речи који су данас неуобичајени, али ће вам бити и препознатљиви и лако разумљиви. Латиница, 50 страна.

Женидба краља Вукашина – Епска песма (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Женидба краља Вукашина је једна најузбудљивијих српских епских песама. У песми ћете сазнати о јунаку Момчилу, његовом славном крилатом коњу Јабучилу, и родитељима Марка Краљевића! Песму је за нас прочитао глумац Павле Јеринић. Песму стога можете читати или слушати – или обоје! Ћирилица, 16 страна, 1 звучни запис.

Žitije Hajduk Veljka Petrovića

Житије Хајдук Вељка (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Савремено звучно и писано издање о Хајдук Вељку, за децу и младе, припремљено на основу дела „Житије Хајдук Вељка Петровића“, Вука Стефановића Караџића. У књизи ћете се поново упознати са Хајдук Вељком, једним од великих јунака Првог српског устанка. Књигу можете читати, слушати, или и једно и друго! Ћирилица, 28 страна.

Књиге за велику децу и одрасле

Кроз царство наука – Милутин Миланковић

Погледај књигу

Један од највећих српских научника, астроном и математичар Миланковић описује развој наука током 2500 година. Миланковић је ову књигу написао током другог светског рата ослањајући се само на своју личну библиотеку. Кроз царство наука, Милутин Миланковић, 410 страна.

Jedan od najvećih srpskih naučnika, astronom i matematičar Milanković opisује razvoj nauka tokom 2500 godina. Milanković je ovu knjigu napisao tokom drugog svetskog rata oslanjaјући се samo na svoju ličnu biblioteku. Kroz carstvo nauka, Milutin Milanković, 410 strana.

20 српских подела – Душан Ковачевић (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Елегија на тему тешке историје српског народа. Поделе ће нам доћи главе – јасно каже Ковачевић. Пет прича из ове збирке је прочитао сам Ковачевић, укључујући и прилоге сопственој „непостојећој аутобиографији“ која је 21. прича ове збирке. Латиница, 120 страна и 5 звучних записа: 80 мин.

Од пашњака до научењака – Михајло Пупин

Погледај књигу (латиница)
Погледај књигу (ћирилица)

 

Пупин говори о детињству проведеном у банатском Идвору, о породици и коренима, о почетку школовања у Европи, исељењу у Америку и пробијању кроз живот. У Пупиновом лепом језику и мудрости се ужива од прве до последње стране. 1924. године Пупин за ову књигу добија Пулицерову награду за књижевност. Ћирилица и латиница, 140 страна. 

Књига о Милутину – Данко Поповић

Погледај књигу (латиница)
Погледај књигу (ћирилица)

 

Оба велика рата и период у међу њима су значила огромно страдање, жртвовање и готово уништење српског народа, зарад југословенских циљева. Цену је углавном плаћао српски сељак. Здраво разумско размишљања шумадијског сељака, војника Милутина, који се кроз сопствене муке бори са тим тешким годинама, пружају тешку али уверљиву слику о историјској несрећи. Ћирилица или латиница, 164 стране.

Сентиментална повест британског царства – Борислав Пекић

Погледај књигу

Говорећи о историји Британије почев од рисмког освајања до двадесетог века, Пекић разговара о кључним утицајима на развој народа, државе и културе. Открива нам неречену историју, пориве, циљеве и осећања историјских личности, тајне и јавне утицаје који чине историју. Пекић се осврће на упоредну историју Србије, тражећи да одгонетне суштину разлике. Латиница, 200 страна.

Приче о занатима – Бора Ћосић

Погледај књигу

Средишно лице ове збирке је млади школарац који бележи догађаје у Београду за време Другог свјетског рата. Заједно са његовом породицом, мајком, оцем, ујаком, теткама, дедом, и свим случајним пролазницима, они чине какофонију гласова, мудрости, играрија, дубоких и плитких мисли. Књига има двадесет осам поглавља, свако је посвећено другом умећу. Занати представљају покушај да се схвати, објасни и успостави ред у суманутом, ишчашеном одраслом свету. Латиница, 92 стране.

Примјери чојства и јунаштва – Марко Миљанов

Погледај књигу

Миљанов је био јунак и војсковођа, научен да пише тек у старости. Написао је своја сећања и казивања, у оквиру којих Примјери чојства и јунаштва заузимају узвишено место. Миљанов својим Примјерима говори да је јунаштво без чојства само доказ дивље снаге а да духовна снага и високи морал могу остати непобијеђени и онда када све људске моћи изгледају неповратно скршене. Ћирилица, 80 страна.

Дервиш и смрт – Меша Селимовић

Погледај књигу

 

Дервиш и смрт једно је од врхунских дела наше целокупне књижевности. Дервиш Ахмед Нурудин, кроз претњу смрћу која се надкрила над братом сагледава живот, исписује свој животопис и долази до поразних сазнања о узалудности и бесмислу. Средишна прича је и чињеница из пишчевог живота. Крајем 1944. г. у Тузли је стрељан Селимовићев најстарији брат Шефкија, партизански официр. Латиница, 316 страна.

Сонети о губитнику и друге песме – Мирјана Вукмировић (звучно)

Погледај књигу (латиница)
Погледај књигу (ћирилица)

 

Збирка је настала и објављена је у доба великих промена и несрећа у Југославији и Србији, током распада државе, избеглиштва и одласка ван земље младих људи и породица. Песникиња води неостварене породичне разговоре, чува породична осећања и изражава бол, бригу и наду. Латиница или ћирилица, 100 страна са 53 звучна записа.

Професионалац – Душан Ковачевић

Погледај књигу

Драма Професионалац настала је након случајног телефонског разговора са „забринутим човеком“ из иностранства у неком тренутку седамдесетих. Разговор је почео да личи на разговор са иследником у полицијској станици… Драма је изведена преко 420 пута у Звездара театру, са Батом Стојковићем и Богданом Диклићем. Латиница, 62 стране.

Некропоље – Предраг Палавестра

Погледај књигу

Предраг Палавестра је своје есеје Некропоље посветио писцима и ствараоцима који су обележили 20-ти век српске књижевности. Од Десанке Максимовић, Димитрија Митриновића, Слободана Селенића, Милоша Црњанског, Иве Андрића, Борислава Пекића, Палавестра нам доноси кључне живописне црте, говорећи из угла присног познанства и сарадње. Ћирилица, 190 страна.

Сеобе – Милош Црњански

Погледај књигу (ћирилица)
Погледај књигу (латиница)

Сеобе су роман о животу Срба у аустроугарској половином осамнаестог века. Судбине главних јунака одређене су променема из живота на међи и размеђу култура и историја. Црњанском је надахнуће делом проистекло из мемоара Симеона Пишчевића и из сопственог искуства током Првог свјетског рата. Латиница или ћирилица, 155 страна.

Свети Сава – Милош Црњански

Погледај књигу

Црњански се баца у коштац са целокупним животом Растка Немањића, од породице и родитеља, младости, замонашења, каснијег повратка у отаџбину, до Савине државничке и просветитељске улоге у српској држави. Тумачећи Светог Саву Црњански тражи одговоре о посебној вези Савином са својим народом. Латиница, 106 страна.

Поп Ћира и поп Спира – Стеван Сремац

Погледај књигу

Поп Ћира и поп Спира је непосредно, живо и смехотресно дело. Јунаци Сремчевог дела су нам и данас занимљиви, блиски и природни. Посебне лепоте Сремчевог дела су и леп војвођански говор, описи војвођанске природе, обичаја и нарави. Ћирилица, 276 страна.

Јеврејски писци у српској књижевности – Предраг Палавестра

Погледај књигу

Палавестра нама говори о присуству и значају јеврејских писаца у српској књижевности и језику, и међу њима најславнији Исак Самоковлија, Станислав Винавер, Оскар Давичо, Данило Киш, Александар Тишма, Давид Албахари, Филип Давид. На свој веома одмерен и прецизан начин, веома лепим језиком, Палавестра нам пружа историјски оквир постојања Јевреја у Србији. Латиница, 154 страна.

Усправна земља – Васко Попа

Погледај књигу

Песме Усправне земље посвећене су кључним догађајима, личностима и местима српске историје. Кругови песама укључују песме о светом Сави, ходочашћа великим српским манастирима, песме о Косовском боју, Карађорђу и Првом српском устанку, и граду Београду. Ово издање садржи један звучни запис, где сам Васко Попа говори песму Повратак у Београд. Ћирилица, 50 страна уз један звучни запис.

Споредно небо – Васко Попа

Погледај књигу

Попа пише кратке стихове без риме и интерпункције, који су блиски метрици српске народне поезије. За живота је објавио осам књига поезије. Споредно небо је Попина трећа збирка, објављена 1968. године. Ово издање на ћирилици и има 62 странице.

Видик на две воде – Љубомир Симовић (звучно и писано издање)

Погледај књигу (ћирилица) 
Погледај књигу (латиница)

Збирка песама „Видик на две воде“ је посвећена страдалној слици Симовићевог завичајног Ужица у Другом светском рату. Слике окупаторског насиља говоре о тешком људском удесу. Видик на две воде је део песничке трилогије посвећене граду Ужицу (такође „Игла и конац“ и „Источнице“). 72 стране са 45 звучних записа. Песме говори Љубомир Симовић.

Игла и конац – Љубомир Симовић (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Симовић говори о сликама из рата и окупације, уз редовне снажне укусе, мирисе, слике и осећаје блиске Симовићу: где је човек, без обзира на насиље којим се окружује, неприметно њен саставни део. Симовићево читање је посебно и оно чини ове песме изузетним искуством. Латиница, 88 страна, са 53 звучна записа (55 минута). Песме говори Љубомир Симовић.

Уочи трећих петлова – Љубомир Симовић (звучно и писано издање)

Погледај књигу (латиница)
Погледај књигу (ћирилица)

Симовић се бави питањима српске историје, духа и културе, од Светог Саве и Кнеза Лазара, до Сеоба, духовности и везе са светима. Симовић је увек отвореног ока за свакодневни живот и његове кључне слике. Симовићеве песме су осећајне и умне, а његово читање промишљено.Ћирилица, 90 страна са 46 звучних записа. Песме говори Љубомир Симовић.

Шлемови – Љубомир Симовић (звучно и писано издање)

Погледај књигу (латиница)
Погледај књигу (ћирилица)

 

Збирка се састоји од три песме. Кључна песма, Шлемови, подељена у десет слика. У њеном виђењу првог светског рата преплићу противратна осећања, осећај губитка и несреће, и неправде према обичном човеку и војнику. Латиница, 22 стране, 3 звучна записа (трајање 12 минута). Песме говори Љубомир Симовић.

Тачка – Љубомир Симовић (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Збирка песама „Тачка“ Љубомира Симовића део је трилогије о Београду и његовим рекама. Тачка означава упоришну тачку човека и народа. Симовић нас њој води нудећи нам завичајни пејзаж, хлеб и сланину у зимској кухињи, јаје, светојесенско обасјање, усамљен сунчев зрак, небеску ведрину, со, људско и Божје начело. Ћирилица, 72 стране уз 36 звучних записа, 47 минута. Говори Љубомир Симовић.

Планета Дунав – Љубомир Симовић (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Књигом „Планета Дунав“ заокружено је поетско трокњижје започето књигама „Љуска од јајета“ и „Тачка“. Прочитане песме су снимљене посебно за ово електронско издање. Ћирилица, 78 стране уз 24 звучних записа, 30 минута. Говори Љубомир Симовић.

Meta – Vuk Drašković (Audio and written edition)

Погледај књигу

Meta is a political autobiography of Vuk Draskovic. If the tragic Serbian upheavals can be compared to Shakespeare’s plays, then Vuk Draskovic would also be the perfect Shakespearean hero. A writer, prophet, hero, winner, victim, loser and tragicist, opposition leader, Draskovic has made a mark in history. Cyrillic, 282 pages, 12 hours of sound recording. Read by Vuk Drašković.

General’s Night (Noć Đenerala) – Vuk Drašković

Погледај књигу (ћирилица) 
Погледај књигу (латиница)

 

General Draža Mihajlović was a soldier and officer, winner in two Balkan and a World War. Following the breakdown of Yugoslavia, Mihajlović became the first European rebel against Hitler, the commander-in-chief and the holder of the greatest decorations of De Gaulle, Roosevelt and Truman. At the end of the war, Mihajlovic was demonized by Communists, tried, sentenced to death and shot, in secret and without a trace of a grave. Draskovic deals with the last days of Mihajlovic’s life. General’s Night, Vuk Draskovic. 182 pages.

Глечер – Александар Новаковић

Погледај књигу

Глечер је роман савременог Београда и Балкана, потекао из савремене јурњаве за послом, везом, пријатељством, сексом. Владимир Крстић је тзв. Београдски јапи, драматург са посусталом вером у уметност, који се бави рекламама, и сопственим „свакодневним и обичним“ проблемима. Узбудљив и брз ток чине Глечер одличном причом о савременом зрелом нараштају Балкана. Латиница, 86 страна.

Атентат – Милош Васић

Погледај књигу

„Атентат“ говори о дешавањима која су претходила и уследила по убиству Зорана Ђинђића. Милош Васић подробно обрађује развој догађаја у Србији почев од 5-ог октобра 2000. Године. Ово је добро истражена и промишљено написана књига – која чак и добро обавештеном читаоцу доноси пуно тога новога. Латиница, 245 страна.

Како је Тито разбијао „Тикве“ – Александар Новаковић

Погледај књигу

Новаковић обрађује тему забране представе „Кад су цветале тикве“, једине представе која је била осуђена са самог врха. Роман „Кад су цветале тикве“ садржао је снажну ангажовану поруку. Објављен је у време велике политичке буре 1968. године, и у њему је по први пут јавно споменут Голи оток. Латиница, 70 страна.

Моја мајка – писци говоре (звучно и писано издање)

Погледај књигу

Збирка осврта, подсећања и оживљавања мајчинске улоге. Са љубављу, сетом и зрелим разумевањем, писци се осврћу на животе својих мајки и њихов утицај. Често су у питању породице које су прошле и преживеле један или оба светска рата. Уз 38 сећања, пронаћи ћете 21 звучни који су прочитали писци: Мира Алечковић, Матија Бековић, Десанка Максимовић, Михиз, Љубомир Симовића, Љубивој Ршумовића, и други. Латиница, 175 страна, 21 звучни запис укупног трајања 3 сата.

Чији си ти мали – Матија Бећковић

Погледај књигу

Јунак песме „Чији си ти, мали“ кроз речи убрзано одраста, спуштајући се са стварне висине планине и небеса детињства, у низину, неизвесност и искушења кошмарног одраслог света. Реч по реч, стварност се мења из дечје, када се још „не зна за себе“, у тврду и одраслу. Ћирилица, 86 страна.

Завичаји – Никола Бертолино

Погледај књигу

Завичаји су књига животних сећања Николе Бертолина, писца и преводиоца. Већ на првој страници Бертолино отвара питање корена, постојања или не постојања завичаја. Бертолинов живот је обележен двојношћу корена, али пре свега снажном и неоптерећеном љубави ка свом језику. Латиница, 152 стране.

Београд за странце – Александар Гаталица

Погледај књигу

У Београду су сви странци, успутни пролазници који ту полажу трачак маште и сопствене судбине, и одлазе носећи једва трачак сећања. Ова збирка прича намењена је свим житељима, посетиоцима, љубитељима, пријатељима и поштоваоцима Београда, па и странцима! Латиница, 115 страна.