0:00 / 0:00
Išli smo u Afriku
Gde spava vrabac

Duško Radović

Dušan Duško Radović, pesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik, je rođen 29. novembra 1922. godine u Nišu.

Rodio se u Nišu, 1922. godine. Majka Sofija, otac Uglješa, železničar. U Subotici je završio osnovnu školu i šest razreda gimnazije. u Beogradu završio Drugi svetski rat i postao izvođač književnih redova. Bio je urednik 'Pionirskih novina', programa za decu Radio Beograda, programa kulture Televizije Beograd, obnovljenog časopisa 'Poletarac' i proslavljeni autor Radija Studija B. Pisao je pesme, pesme za decu, radio-igre, priče, filmska i televizijska scenarija, pozorišne drame, satire i aforizme. Pisao je za novine i časopise i vodio polemike. Gde god je dobrodošao - bolje se našao.

'Sećam se dobro, čitave 1949. godine, ponavljao sam u sebi stihove 'Bio jednom jedan lav... Kakav lav?' - samo ta dva stiha, ne znajući šta ću s njima. To mi je mirisalo i slutilo na nešto drugo. Kad mi se, najzad, otkačila čitava pesma, učinilo mi se da sam ozdravio, da se sa mnom i u meni nešto važno dogodilo, da sam rešio problem', posle te pesme Dušan Radović je znao kakav treba da bude i koji mu je pesnički put.

Pesma na koju je potrošena godina prva je vrednost svih Radovićevih pesničkih decenija. Posle nje on je već bio u srpskoj književnosti.

Zbunjuje da je 'Strašan lav' jedna od tri prve Radovićeve pesme, uz 'Pismo za lovca' i 'Da li mi verujete'.

Bio je glavni urednik „Pionirskih novina", urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista „Poletarac", novinar „Borbe" i od 1975. godine bio je urednik „Studija B". Najširoj publici je poznat po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima radija „Studio B", koji su kasnije objavljeni u tri knjige: „Beograde dobro jutro" (1, 2 i 3). Neke od njegovih pesama su postale hitovi za decu u izvođenju Dečijeg hora „Kolibri". Radović je dobitnik naših najuglednijih nagrada: „Neven", „Mlado pokolenje", nagrade Zmajevih dečjih igara, nagrade Sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen. Umro je 1984. godine u Beogradu.

------

Mala biblioteka je objavila igranu knjigu "Nikola Tesla: Priča o djetinjstvu", prvobitno u obliku elektronske slikovnice, i na današnjoj stranici u obliku igrane, pročitane, knjige. Ta knjiga - slikovnica, diplomski rad Dušana Petričića, objavljena je u saradnji sa Duškom Radovićem koji je napisao priču. Osnova priče je pismo koje je Nikola Tesla pred kraj života napisao jednom detetu. Mala biblioteka smatra da je to najlepša slikovnica na srpskom jeziku i ujedno najlepša knjiga o Nikoli Tesli. Toplo je preporučujemo.