0:00 / 0:00
Radio Komarac
Pesme o dedi: Priče i pesme pred spavanje
Posveta Milovanu Danojliću iz Male biblioteke
Mala biblioteka pred spavanje
Za vile i čarobnjake
365 priča iz Biblije: Priča o postanju
365 priča iz Biblije: Izgubljeni raj
Radio Komarac
365 priča iz Biblije: Vavilonska kula
365 priča iz Biblije: Priča o Mojsiju
Radio Komarac
365 priča iz Biblije: David ubija Golijata
365 priča iz Biblije: Silni Samson
Radio Komarac
Pesme Male biblioteke: Kako mama kuva (Goran Novakov)
Pesme Male biblioteke: Puž (Milovan Danojlić)
0:00 / 0:00
Radio Komarac
Pesme o dedi: Priče i pesme pred spavanje
Posveta Milovanu Danojliću iz Male biblioteke
Mala biblioteka pred spavanje
Za vile i čarobnjake
365 priča iz Biblije: Priča o postanju
365 priča iz Biblije: Izgubljeni raj
Radio Komarac
365 priča iz Biblije: Vavilonska kula
365 priča iz Biblije: Priča o Mojsiju
Radio Komarac
365 priča iz Biblije: David ubija Golijata
365 priča iz Biblije: Silni Samson
Radio Komarac
Pesme Male biblioteke: Kako mama kuva (Goran Novakov)
Pesme Male biblioteke: Puž (Milovan Danojlić)
0:00 / 0:00
Išli smo u Afriku

Knjige za malu i veliku decu (Apple books)

Vesti iz nesvesti

Vesti iz nesvesti – Ljubivoje Ršumović (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu (latinica)
Pogledaj knjigu (ćirilica)

Zvučno i pisano izdanje, 116 strana sa 95 zvučnih zapisa. Posebno za ovo izdanje sve pesme govori sam Ljubivoje Ršumović. Pesme možete da čitate i slušate!

Šta tražiš u vasioni

Šta tražiš u vasioni – Mošo Odalović (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Zbirka pesama Moša Odalovića. U Mošovim pesmama se nađu zvezda budalica, medeni Jupiter, prolepšavalica, skočipesma, gromovi na prodaju, i prijatelji i rođaci sa kojima se treba upoznati. Sve pesme govori Mošo Odalović. 78 strana sa 49 zvučnih zapisa.

Dositejeve basne

Dositejeve basne (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Dositejeve basne su zbornik priča o životinjama koji je priredio Dositej Obradović, srpski prosvetitelj. U njemu ima Ezopovih, srpskih narodnih, ali i basni samog Dositeja. Ćirilica, 120 strana, sa 50 zvučnih zapisa.

Još nam samo ale fale

Još nam samo ale fale (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu (ćirilica)
Pogledaj knjigu (latinica)

Još nam samo ale fale je prelepa zbirka pesama Ljubomira Ršumovića, koje je sam pisac i pročitao baš za naše izdanje. Dete, Deca su ukras sveta i Braću ne donose rode su samo neke od pesama koje svi znamo, a nalaze se u ovoj zbirci. Knjigu možete i čitati i slušati. Ćirilica, 121 strana, sa 99 zvučnih zapisa.

Jevrejske bajke

Jevrejske bajke (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Jevrejske bajke sadrže trideset i četiri jevrejske narodne priče i isto toliko zvučnih zapisa koji su pripremljeni posebno za ovo izdanje. Zato je knjigu moguće čitati ili slušati. Veoma lep prevod i odličan jezik. Priče je odabrao i na srpski preveo Eugen Verber. Ćirilica, 115 strana, sa 34 zvučna zapisa.

Ma šta mi reče

Ma šta mi reče – Ljubivoje Ršumović (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Ljubivoje Ršumović je posebna pojava. Ršumović je iskren, lep i nadasve nadahnut um koji je procvetao u razgovoru sa decom i za decu. Cilj naše prve pisane i zvučne zbirke je da pomogne mladom čitaocu da još bolje razume reči, uživa u njima, te da se oseti bliži i piscu i jeziku! Ćirilično pismo, 120 strana, 84 zvučna zapisa. Pesme govorio Ljubivoje Ršumović.

Mazl i Šlimazl

Mazl i Šlimazl – Isak Baševis Singer (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Priča o Mazlu i Šlimazlu (duhovi dobre i zle sreće) je uzbudljiva i poučna priča koja govori o stalnoj borbi dobra i zla, promenjivoj ljudskoj sudbini i tajnim silama. Deca će u ovoj priči uživati i dugo je pamtiti. Latinica, 20 strana sa 5 zvučnih zapisa ukupnog trajanja 38 minuta.

Konj aplaudira

Konj aplaudira – Alen Boske (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Zbirka posvećena dečaku koji je pisac mogao biti da je ostao u rodnoj zemlji, koju je kao beba napustio. Pesme nose priče, igre i poruke odraslog čoveka detetu koje tek odrasta. Nose poruke pažnje, ljubavi i beskrajnog strpljenja. Dubokoj lepoti ovih pesama doprinela je svojim izuzetnim čitanjem, visoko cenjeni prevodilac Mirjana Vukmirović. Latinica, 40 strana sa 22 zvučna zapisa.

Marko Kraljević Epske pesme

Marko Kraljević – Epske pesme (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Odabrane epske pesme o Marku Kraljeviću, najvećem srpskom junaku. Svaka od deset pesma je i pročitana te je možete i čitati i slušati. Zbirka sadrži poznate pesme, poput Oranje Kraljevića Marka, Marko Kraljević i Musa Kesedžija, i Smrt Marka Kraljevića. Pročitao Pavle Jerinić. Ćirilica, 87 strana,10 zvučnih zapisa.

Plavi čuperak

Plavi čuperak – Miroslav Antić (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Ne zna se sa sigurnošću da li pesme i reči ovih pesama namenjene samo deci, ili su namenjene svima nama, da nas sve zajedno podsećaju na osećanja koja imamo i koja nas stvaraju i nose kroz život. Zna se da su ove pesme voljene od starih i od mladih. Naš Plavi čuperak u sebi sadrži i dvadeset zvučnih zapisa kako sam Mika Antić čita svoje pesme i posvetu čitaocima. Latinica, 90 strana.

Vini Puh

Vini Puh – A.A. Miln (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu
Vini Puh je jedna od najpoznatijih i najvoljenijih dečjih knjiga napisana je 1926. godine. To je prva od dve Milnove knjige o medi i dečaku Krostoferu Robinu. Ovom knjigom započela je svetska slava umiljatog, bleskastog mede. Knjigu je preveo na izuzetno lep, duhovit i domišljat jezik naš veliki prevodilac Luka Semenović.

Pročitao Rade Ćosić. Ćirilica, 94 strane, 12 zvučnih zapisa, 3 sata i 30 minuta.
Kuća na Puovom uglu

Kuća na Puovom uglu – A.A. Miln

Pogledaj knjigu

Kuća na Puovom uglu druga je od dve knjige priča o medi Pu-u i dečaku Krostoferu Robinu. Vini Pu zajedno sa novim drugom koji se zove Tigr i svojim starim prijateljima Iarom, Kenguom, Praslinom kreće u pustolovine, od žvira, do meda, čkalja i sirupa, u potrazi za igrama, ili kućama za sovu! Knjigu je veoma lepo preveo na duhovit i domišljat jezik naš sjajni prevodilac Luka Semenović. Ćirilica, 108 strana.

Magareće godine

Magareće godine – Branko Ćopić

Pogledaj knjigu

Magareće godine su uzbudljivo, smešno pa i ozbiljno delo ranih dečačkih dana. Po sopstvenim školskim sećanjima Ćopić opisuje dogodovštine skupine dečaka školaraca koji žive u bihaćkom domu. Ovi promućurni i spretni dečaci, uključujući jednog malog pesnika – Branka, odrastaju i žive zajedno. Kao složna družina preduzimaju junački ozbiljne korake na svoj, hajdučki način. Istovremeno oni ulaze u magareće godine. Slike i majstorski skovane reči, rečenice i stihovi Branka Ćopića ostaju doživotan rečnik i blago mladog čitaoca. Ćirilica, 148 strana.

Ježeva kućica

Ježeva kućica – Branko Ćopić (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu
Ježeva kućica je jedna od najvoljenijih dečjih pesama našeg jezika. Branko Ćopić se majstorski, kako je samo on umeo, igrao jezikom i muzikom, osećanjima i osobinama, i izgradio uzbudljivu i poučnu priču uz koju su odrasli mnogi naraštaji. Latinica, 22 strane, zvučno i pisano izdanje.
Ženidba Dušanova

Ženidba Dušanova – (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Epska pesma, Ženidba Dušanova govori o venčanju cara Dušana, i o mladom neustrašivom junaku Milošu Vojinoviću, koji sopstvenom jedinstvenom hrabrošću spašava cara i svatove. Pesmu je pevao narodni pevač Tešan Podrugović, od koga ju je zabeležio Vuk Stefanović Karadžić. Ćirilica, 32 strane, uključen zvučni zapis.

Kako spavaju tramvaji

Kako spavaju tramvaji – Milovan Danojlić (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Zbirka “Kako spavaju tramvaji”, govori o zgodama i nezgodama Pepe Krste, ali i o tramvajima, vozovima, rodbini, promaji, alevoj paprici, istoriji, gibanici, knjigama i metlama i svim velikim i malim stvarima koje prate odrastanje i upoznavanje sa svetom na selu i u gradu. Milovan Danojlić je pročitao sve pesme, čineći ovu zbirku zaista posebnom. Ćirilica, 170 strana sa 86 zvučnih zapisa.

Rodna godina

Rodna godina – Milovan Danojlić (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Rodna godina je zbirka pesama o slikama rodne grude. Milovan Danojlić nam govori o osećajima, mirisima, bojama i ukusima koji traju u sećanju i mislima, a koji su posebni za naš narod i predele. Njegove pesme su poučne, mudre ali i duhovite i vidovite. Pesme govori sam Milovan Danojlić! Ćirilica, 200 strana, 124 zvučna zapisa.

Hajduci

Hajduci – Branislav Nušić

Pogledaj knjigu

Ova radosna i smešna knjiga govori o posebnim hajducima, dečacima koji su odlučili da se odmetnu od – škole! Urnebesno smešna tvorevina, ova priča je i zabavna i poučna, ali pre svega lepo, vrcavo i oštroumno ispričana, kako je Nušić divno umeo. Hajduci su svakako jedna od najlepših dečjih knjiga na srpskom jeziku. Ćirilica, 175 strana.

Don Kihot

Don Kihot – Servantes (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Don Kihot je je objavljen prvi put 1605. i govori o doživljajima izmišljenog junaka Don Kihota od Manče. Don Kihot je sasvim obična osoba, koja jednoga dana, pod uticajem viteških priča odluči da i sam postane junak i vitez. Ovo je priređeni oblik, namenjen deci i mladima. Knjiga sadrži 8 zvučnih zapisa podeljenih po poglavljima, ukupnog trajanja 160 minuta. 76 strana, ćirilica.

Alisa u zemlji čuda

Alisa u zemlji čuda – Luis Kerol (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Alisa u zemlji čuda je svakome dobro znano delo. Uživaćete u svakoj lepo prevedenoj i osmišljenoj rečenici i stihu izuzetnog prevodioca Luke Semenovića. Knjiga sadrži i prelep zvučni zapis pročitane knjige. Ćirilica, 100 strana, 15 zvučnih zapisa (3h).

Magbet

Magbet – Vilijem Šekspir (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Ovo je priređeno i skraćeno izdanje Magbeta, namenjeno mladim čitoacima i slušaocima, napravljeno po ugledu na mnogobrojna slična izdanja – poput prikaza Meri i Čarlsa Lam. U Magbetu, Šekspir se bavi borbom za vlast i neumerenim vlastoljubljem. Na početku svakog čina možete odabrati da li ćete knjigu slušati ili čitati. Latinica, 26 strana sa 7 zvučnih zapisa, 32min.

Legende o starim britanskim junacima

Legende o kralju Arturu i britanskim junacima (zvučno izd.)

Pogledaj knjigu

Legende o vitezovima iz vremena kada su postojali kralj Artur i čarobnjak Merlin, hrabri vitezovi okruglog stola, Lanselot, Ovenom i Gavin, vile, i Arturov verni mač Ekskalibur. Latinica, 140 strana uz zvučne snimke ukupnog trajanja 5h 40 min.

Družina crna zgrada

Družina crna zgrada – Vojislav Stanojčić

Pogledaj knjigu

Družina crna zgrada je uzbudljiva zbirka priča o dečaku Bori, njegovoj družini i drugarima iz zgrade. Junaci ovih priča, zajedno sa Borom, odrastaju zajedno kroz igru, tražeći i izmišljajući krive drine i pustolovine poput Toma Sojera, samo u Beogradu i mnogo kasnije. Ćirilica, 110 strana.

O davnom Beogradu

O davnom Beogradu – Dejan Medaković (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Beograd ima izuzetno bogatu i burnu istoriju. Naselju koje je u praistoriji nastalo na grebenu Kalemegdana iznad dve reke sudbina bila da postane važno utvrđenje, poprište velikih bitaka, i svedok pomeranja granica, država i imperija. Ova kratka istorija Beograda je namenjena deci školskog uzrasta, ali je sasvim zgodna za podsećanje i odraslima. Ćirilica, 34 strane, 12 zvučnih zapisa, trajanja 55 minuta.

Priče o svetom Savi

Priče o svetom Savi – Narodne priče (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Četrdeset i jedna odabrana priča o svetom Savi, u zvučnom i pisanom obliku. Knjiga sadrži odabrane najlepše priče o svetom Savi, koje nam govore o verovanjima, sećanjima i osećanjima srpskog naroda vezano za svog prvog patrijarha i prosvetitelja. Ćirilica, 60 strana, 41 zvučni zapis.

Banović Strahinja

Banović Strahinja – Epska pesma (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Epska pesma o Banović Strahinji. Pesmu je za nas pročitao glumac Pavle Jerinić, te knjigu možete čitati ili slušati. Ćirilica, 32 strane, zvučni zapis.

Petar Pan

Petar Pan – Dž.M.Beri, prevod Stanislav Vinaver

Pogledaj knjigu

Sigurno znate o Petru Panu? Da li ste znali da ga ponekada zovu Pera? Poznajete li Dragoviće, Jocu, Anđu i Mišu? Naš opasni harambaša gusar se zove Luka Kuka. Ovo je poseban Petar Pan. Ovi dečaci i devojčice u Zemlji Nedođiji pevaju o svetitelju Savi, za junačko se pitaju zdravlje poput Marka Kraljevića, zovu se i prezivaju kao i mi. Izuzetan prevod pripada piscu i prevodiocu Stanislavu Vinaveru. Latinica, 40 strana.

Srpske narodne pripovjetke

Srpske narodne priče i zagonetke – Vuk Karadžić

Pogledaj knjigu

Zbirka odabranih narodnih priča i zagonetaka koje je prikupio Vuk Stefanović Karadžić. Ove priče su zanimljive, poučne, smešne i obrazovne. Jezik priča je narodni, sadrži brojne izraze i oblike reči koji su danas neuobičajeni, ali će vam biti i prepoznatljivi i lako razumljivi. Latinica, 50 strana.

Ženidba kralja Vukašina

Ženidba kralja Vukašina – Epska pesma (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Ženidba kralja Vukašina je jedna najuzbudljivijih srpskih epskih pesama. U pesmi ćete saznati o junaku Momčilu, njegovom slavnom krilatom konju Jabučilu, i roditeljima Marka Kraljevića! Pesmu je za nas pročitao glumac Pavle Jerinić. Pesmu stoga možete čitati ili slušati – ili oboje! Ćirilica, 16 strana, 1 zvučni zapis.

Žitije Hajduk Veljka

Žitije Hajduk Veljka (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Savremeno zvučno i pisano izdanje o Hajduk Veljku, za decu i mlade, pripremljeno na osnovu dela “Žitije Hajduk Veljka Petrovića”, Vuka Stefanovića Karadžića. U knjizi ćete se ponovo upoznati sa Hajduk Veljkom, jednim od velikih junaka Prvog srpskog ustanka. Knjigu možete čitati, slušati, ili i jedno i drugo! Ćirilica, 28 strana.

Knjige za malu i veliku decu

Kroz carstvo nauka (Milutin Milanković)

Pogledaj knjigu

Jedan od najvećih srpskih naučnika, astronom i matematičar Milanković opisује razvoj nauka tokom 2500 godina. Milanković je ovu knjigu napisao tokom drugog svetskog rata oslanjaјући се samo na svoju ličnu biblioteku. Kroz carstvo nauka, Milutin Milanković, 410 strana.

20 srpskih podela – Dušan Kovačević (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Elegija na temu teške istorije srpskog naroda. Podele će nam doći glave – jasno kaže Kovačević. Pet priča iz ove zbirke je pročitao sam Kovačević, uključujući i priloge sopstvenoj “nepostojećoj autobiografiji” koja je 21. priča ove zbirke. Latinica, 120 strana i 5 zvučnih zapisa: 80 min.

Od pašnjaka do naučenjaka – Mihajlo Pupin

Pogledaj knjigu (latinica)
Pogledaj knjigu (ćirilica)

Pupin govori o detinjstvu provedenom u banatskom Idvoru, o porodici i korenima, o početku školovanja u Evropi, iseljenju u Ameriku i probijanju kroz život. U Pupinovom lepom jeziku i mudrosti se uživa od prve do poslednje strane. 1924. godine Pupin za ovu knjigu dobija Pulicerovu nagradu za književnost. Ćirilica i latinica, 140 strana. 

Knjiga o Milutinu – Danko Popović

Pogledaj knjigu (latinica)
Pogledaj knjigu (ćirilica)

Oba velika rata i period u među njima su značila ogromno stradanje, žrtvovanje i gotovo uništenje srpskog naroda, zarad jugoslovenskih ciljeva. Cenu je uglavnom plaćao srpski seljak. Zdravo razumsko razmišljanja šumadijskog seljaka, vojnika Milutina, koji se kroz sopstvene muke bori sa tim teškim godinama, pružaju tešku ali uverljivu sliku o istorijskoj nesreći. Ćirilica ili latinica, 164 strane.

Sentimentalna povest britanskog carstva – Borislav Pekić

Pogledaj knjigu

Govoreći o istoriji Britanije počev od rismkog osvajanja do dvadesetog veka, Pekić razgovara o ključnim uticajima na razvoj naroda, države i kulture. Otkriva nam nerečenu istoriju, porive, ciljeve i osećanja istorijskih ličnosti, tajne i javne uticaje koji čine istoriju. Pekić se osvrće na uporednu istoriju Srbije, tražeći da odgonetne suštinu razlike. Latinica, 200 strana.

Priče o zanatima – Bora Ćosić

Pogledaj knjigu

Središno lice ove zbirke je mladi školarac koji beleži događaje u Beogradu za vreme Drugog svjetskog rata. Zajedno sa njegovom porodicom, majkom, ocem, ujakom, tetkama, dedom, i svim slučajnim prolaznicima, oni čine kakofoniju glasova, mudrosti, igrarija, dubokih i plitkih misli. Knjiga ima dvadeset osam poglavlja, svako je posvećeno drugom umeću. Zanati predstavljaju pokušaj da se shvati, objasni i uspostavi red u sumanutom, iščašenom odraslom svetu. Latinica, 92 strane.

Primjeri čojstva i junaštva – Marko Miljanov

Pogledaj knjigu

Miljanov je bio junak i vojskovođa, naučen da piše tek u starosti. Napisao je svoja sećanja i kazivanja, u okviru kojih Primjeri čojstva i junaštva zauzimaju uzvišeno mesto. Miljanov svojim Primjerima govori da je junaštvo bez čojstva samo dokaz divlje snage a da duhovna snaga i visoki moral mogu ostati nepobijeđeni i onda kada sve ljudske moći izgledaju nepovratno skršene. Ćirilica, 80 strana.

Derviš i smrt – Meša Selimović

Pogledaj knjigu

Derviš i smrt jedno je od vrhunskih dela naše celokupne književnosti. Derviš Ahmed Nurudin, kroz pretnju smrću koja se nadkrila nad bratom sagledava život, ispisuje svoj životopis i dolazi do poraznih saznanja o uzaludnosti i besmislu. Središna priča je i činjenica iz piščevog života. Krajem 1944. g. u Tuzli je streljan Selimovićev najstariji brat Šefkija, partizanski oficir. Latinica, 316 strana.

Soneti o gubitniku i druge pesme – Mirjana Vukmirović (zvučno)

Pogledaj knjigu (latinica)
Pogledaj knjigu (ćirilica)

Zbirka je nastala i objavljena je u doba velikih promena i nesreća u Jugoslaviji i Srbiji, tokom raspada države, izbeglištva i odlaska van zemlje mladih ljudi i porodica. Pesnikinja vodi neostvarene porodične razgovore, čuva porodična osećanja i izražava bol, brigu i nadu. Latinica ili ćirilica, 100 strana sa 53 zvučna zapisa.

Profesionalac – Dušan Kovačević

Pogledaj knjigu

Drama Profesionalac nastala je nakon slučajnog telefonskog razgovora sa “zabrinutim čovekom” iz inostranstva u nekom trenutku sedamdesetih. Razgovor je počeo da liči na razgovor sa islednikom u policijskoj stanici… Drama je izvedena preko 420 puta u Zvezdara teatru, sa Batom Stojkovićem i Bogdanom Diklićem. Latinica, 62 strane.

Nekropolje – Predrag Palavestra

Pogledaj knjigu

Predrag Palavestra je svoje eseje Nekropolje posvetio piscima i stvaraocima koji su obeležili 20-ti vek srpske književnosti. Od Desanke Maksimović, Dimitrija Mitrinovića, Slobodana Selenića, Miloša Crnjanskog, Ive Andrića, Borislava Pekića, Palavestra nam donosi ključne živopisne crte, govoreći iz ugla prisnog poznanstva i saradnje. Ćirilica, 190 strana.

Seobe – Miloš Crnjanski

Pogledaj knjigu (ćirilica) 
Pogledaj knjigu (latinica)

Seobe su roman o životu Srba u austrougarskoj polovinom osamnaestog veka. Sudbine glavnih junaka određene su promenema iz života na međi i razmeđu kultura i istorija. Crnjanskom je nadahnuće delom proisteklo iz memoara Simeona Piščevića i iz sopstvenog iskustva tokom Prvog svjetskog rata. Latinica ili ćirilica, 155 strana.

Sveti Sava – Miloš Crnjanski

Pogledaj knjigu

Crnjanski se baca u koštac sa celokupnim životom Rastka Nemanjića, od porodice i roditelja, mladosti, zamonašenja, kasnijeg povratka u otadžbinu, do Savine državničke i prosvetiteljske uloge u srpskoj državi. Tumačeći Svetog Savu Crnjanski traži odgovore o posebnoj vezi Savinom sa svojim narodom. Latinica, 106 strana.

Pop Ćira i pop Spira – Stevan Sremac

Pogledaj knjigu

Pop Ćira i pop Spira je neposredno, živo i smehotresno delo. Junaci Sremčevog dela su nam i danas zanimljivi, bliski i prirodni. Posebne lepote Sremčevog dela su i lep vojvođanski govor, opisi vojvođanske prirode, običaja i naravi. Ćirilica, 276 strana.

Jevrejski pisci u srpskoj književnosti – Predrag Palavestra

Pogledaj knjigu

Palavestra nama govori o prisustvu i značaju jevrejskih pisaca u srpskoj književnosti i jeziku, i među njima najslavniji Isak Samokovlija, Stanislav Vinaver, Oskar Davičo, Danilo Kiš, Aleksandar Tišma, David Albahari, Filip David. Na svoj veoma odmeren i precizan način, veoma lepim jezikom, Palavestra nam pruža istorijski okvir postojanja Jevreja u Srbiji. Latinica, 154 strana.

Uspravna zemlja – Vasko Popa

Pogledaj knjigu

Pesme Uspravne zemlje posvećene su ključnim događajima, ličnostima i mestima srpske istorije. Krugovi pesama uključuju pesme o svetom Savi, hodočašća velikim srpskim manastirima, pesme o Kosovskom boju, Karađorđu i Prvom srpskom ustanku, i gradu Beogradu. Ovo izdanje sadrži jedan zvučni zapis, gde sam Vasko Popa govori pesmu Povratak u Beograd. Ćirilica, 50 strana uz jedan zvučni zapis.

Sporedno nebo – Vasko Popa

Pogledaj knjigu

Popa piše kratke stihove bez rime i interpunkcije, koji su bliski metrici srpske narodne poezije. Za života je objavio osam knjiga poezije. Sporedno nebo je Popina treća zbirka, objavljena 1968. godine. Ovo izdanje na ćirilici i ima 62 stranice.

Vidik na dve vode – Ljubomir Simović (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu (ćirilica) 
Pogledaj knjigu (latinica)

Zbirka pesama “Vidik na dve vode” je posvećena stradalnoj slici Simovićevog zavičajnog Užica u Drugom svetskom ratu. Slike okupatorskog nasilja govore o teškom ljudskom udesu. Vidik na dve vode je deo pesničke trilogije posvećene gradu Užicu (takođe “Igla i konac” i “Istočnice”). 72 strane sa 45 zvučnih zapisa. Pesme govori Ljubomir Simović.

Igla i konac – Ljubomir Simović (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Simović govori o slikama iz rata i okupacije, uz redovne snažne ukuse, mirise, slike i osećaje bliske Simoviću: gde je čovek, bez obzira na nasilje kojim se okružuje, neprimetno njen sastavni deo. Simovićevo čitanje je posebno i ono čini ove pesme izuzetnim iskustvom. Latinica, 88 strana, sa 53 zvučna zapisa (55 minuta). Pesme govori Ljubomir Simović.

Uoči trećih petlova – Ljubomir Simović (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu (latinica)
Pogledaj knjigu (ćirilica)

Simović se bavi pitanjima srpske istorije, duha i kulture, od Svetog Save i Kneza Lazara, do Seoba, duhovnosti i veze sa svetima. Simović je uvek otvorenog oka za svakodnevni život i njegove ključne slike. Simovićeve pesme su osećajne i umne, a njegovo čitanje promišljeno.Ćirilica, 90 strana sa 46 zvučnih zapisa. Pesme govori Ljubomir Simović.

Šlemovi – Ljubomir Simović (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu (latinica)
Pogledaj knjigu (ćirilica)

Zbirka se sastoji od tri pesme. Ključna pesma, Šlemovi, podeljena u deset slika. U njenom viđenju prvog svetskog rata prepliću protivratna osećanja, osećaj gubitka i nesreće, i nepravde prema običnom čoveku i vojniku. Latinica, 22 strane, 3 zvučna zapisa (trajanje 12 minuta). Pesme govori Ljubomir Simović.

Tačka – Ljubomir Simović (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Zbirka pesama “Tačka” Ljubomira Simovića deo je trilogije o Beogradu i njegovim rekama. Tačka označava uporišnu tačku čoveka i naroda. Simović nas njoj vodi nudeći nam zavičajni pejzaž, hleb i slaninu u zimskoj kuhinji, jaje, svetojesensko obasjanje, usamljen sunčev zrak, nebesku vedrinu, so, ljudsko i Božje načelo. Ćirilica, 72 strane uz 36 zvučnih zapisa, 47 minuta. Govori Ljubomir Simović.

Planeta Dunav – Ljubomir Simović (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Knjigom “Planeta Dunav” zaokruženo je poetsko troknjižje započeto knjigama “Ljuska od jajeta” i “Tačka”. Pročitane pesme su snimljene posebno za ovo elektronsko izdanje. Ćirilica, 78 strane uz 24 zvučnih zapisa, 30 minuta. Govori Ljubomir Simović.

Meta – Vuk Drašković (Audio and written edition)

Pogledaj knjigu

Meta is a political autobiography of Vuk Draskovic. If the tragic Serbian upheavals can be compared to Shakespeare’s plays, then Vuk Draskovic would also be the perfect Shakespearean hero. A writer, prophet, hero, winner, victim, loser and tragicist, opposition leader, Draskovic has made a mark in history. Cyrillic, 282 pages, 12 hours of sound recording. Read by Vuk Drašković.

General’s Night (Noć Đenerala) – Vuk Drašković

Pogledaj knjigu (ćirilica)
Pogledaj knjigu (latinica)

General Draža Mihajlović was a soldier and officer, winner in two Balkan and a World War. Following the breakdown of Yugoslavia, Mihajlović became the first European rebel against Hitler, the commander-in-chief and the holder of the greatest decorations of De Gaulle, Roosevelt and Truman. At the end of the war, Mihajlovic was demonized by Communists, tried, sentenced to death and shot, in secret and without a trace of a grave. Draskovic deals with the last days of Mihajlovic’s life. General’s Night, Vuk Draskovic. 182 pages.

Glečer – Aleksandar Novaković

Pogledaj knjigu

Glečer je roman savremenog Beograda i Balkana, potekao iz savremene jurnjave za poslom, vezom, prijateljstvom, seksom. Vladimir Krstić je tzv. Beogradski japi, dramaturg sa posustalom verom u umetnost, koji se bavi reklamama, i sopstvenim “svakodnevnim i običnim” problemima. Uzbudljiv i brz tok čine Glečer odličnom pričom o savremenom zrelom naraštaju Balkana. Latinica, 86 strana.

Atentat – Miloš Vasić

Pogledaj knjigu

“Atentat” govori o dešavanjima koja su prethodila i usledila po ubistvu Zorana Đinđićae. Miloš Vasić podrobno obrađuje razvoj događaja u Srbiji počev od 5-og oktobra 2000. Godine. Ovo je dobro istražena i promišljeno napisana knjiga – koja čak i dobro obaveštenom čitaocu donosi puno toga novoga. Latinica, 245 strana.

Kako je Tito razbijao “Tikve” – Aleksandar Novaković

Pogledaj knjigu

Novaković obrađuje temu zabrane predstave “Kad su cvetale tikve”, jedine predstave koja je bila osuđena sa samog vrha. Roman “Kad su cvetale tikve” sadržao je snažnu angažovanu poruku. Objavljen je u vreme velike političke bure 1968. godine, i u njemu je po prvi put javno spomenut Goli otok. Latinica, 70 strana.

Moja majka – pisci govore (zvučno i pisano izdanje)

Pogledaj knjigu

Zbirka osvrta, podsećanja i oživljavanja majčinske uloge. Sa ljubavlju, setom i zrelim razumevanjem, pisci se osvrću na živote svojih majki i njihov uticaj. Često su u pitanju porodice koje su prošle i preživele jedan ili oba svetska rata. Uz 38 sećanja, pronaći ćete 21 zvučni koji su pročitali pisci: Mira Alečković, Matija Beković, Desanka Maksimović, Mihiz, Ljubomir Simovića, Ljubivoj Ršumovića, i drugi. Latinica, 175 strana, 21 zvučni zapis ukupnog trajanja 3 sata.

Čiji si ti mali – Matija Bećković

Pogledaj knjigu

Junak pesme “Čiji si ti, mali” kroz reči ubrzano odrasta, spuštajući se sa stvarne visine planine i nebesa detinjstva, u nizinu, neizvesnost i iskušenja košmarnog odraslog sveta. Reč po reč, stvarnost se menja iz dečje, kada se još “ne zna za sebe”, u tvrdu i odraslu. Ćirilica, 86 strana.

Zavičaji – Nikola Bertolino

Pogledaj knjigu

Zavičaji su knjiga životnih sećanja Nikole Bertolina, pisca i prevodioca. Već na prvoj stranici Bertolino otvara pitanje korena, postojanja ili ne postojanja zavičaja. Bertolinov život je obeležen dvojnošću korena, ali pre svega snažnom i neopterećenom ljubavi ka svom jeziku. Latinica, 152 strane.

Beograd za strance – Aleksandar Gatalica

Pogledaj knjigu

U Beogradu su svi stranci, usputni prolaznici koji tu polažu tračak mašte i sopstvene sudbine, i odlaze noseći jedva tračak sećanja. Ova zbirka priča namenjena je svim žiteljima, posetiocima, ljubiteljima, prijateljima i poštovaocima Beograda, pa i strancima! Latinica, 115 strana.