0:00 / 0:00
Išli smo u Afriku
Gde spava vrabac

Duško Petričić

Dušan Petričić je rođen u Beogradu, ali je obožavao da se pretvara da je odrastao u Zemunu, starom gradu preko reke koji je danas deo Beograda. Kao dečak radio je sve što je dečacima zabranjeno, ali je ipak najviše voleo da crta.

Počeo je da crta sa četiri godine, i podržan od strane svojih roditelja od tada nije prestao. Nadahnuće je pronalazio svuda, a crtanje je postalo njegov način sporazumevanja. Dve knjige koje su mu u detinjstvu bile veoma važne su bile jedna stara enciklopedija prepuna slika i „Dečaci Pavlove ulice", Ferenca Molnara.

Tokom odrastanja zavoleo je mnoge slikare, a naročito je voleo Leonarda da Vinčija, Direra i Pikasa.

Dušan se bavi crtanjem knjiga za decu već dugi niz godina. Tesno je sarađivao sa Dušanom Radovićem i Ljubivojem Ršumovićem na nizu veoma uspešnih i cenjenih dečjih izdanja. Dobitnik je mnogobrojnih domaćih i međunarodnih nagrada.

Posebno je srećan što mu je hobi i omiljen posao. Mladim umetnicima poručuje: „Prvo misli, pa misli, pa misli, misli i misli, tek onda crtaj!"

Duško Petričić ima dva sina i ćerku koji su već odrasli. Postao je i deda. Živi u Beogradu.

------

Mala biblioteka je objavila igranu knjigu "Nikola Tesla: Priča o djetinjstvu", prvobitno u obliku elektronske slikovnice, i na današnjoj stranici u obliku igrane, pročitane, knjige. Ta knjiga - slikovnica, diplomski rad Dušana Petričića, objavljena je u saradnji sa piscem Duškom Radovićem. Osnova priče je pismo koje je Nikola Tesla pred kraj života napisao jednom detetu. Mala biblioteka smatra da je to najlepša slikovnica na srpskom jeziku i ujedno najlepša knjiga o Nikoli Tesli. Toplo je preporučujemo.